Foto: Dan Staicu

Aşezare geografică şi căi de acces

Despre oraşul Măcin

Aproape de Dunăre, la o distanţă relativ mică de Marea Neagră (150 de kilometri), cu un munte „la picioarele sale”, oraşul Măcin îşi are, de zeci de ani, locul său pe harta României, iar, în ultima perioadă, pare să-şi găsească o bună poziţie şi pe lista locurilor care trebuie neapărat vizitate.

Măcin (45°14′44″N 28°7′23″E), considerat a fi unul dintre vechile centre urbane ale ţării, este un oraş din judeţul Tulcea, regiunea Dobrogea. Localitatea reprezintă cel de-al doilea centru urban al judeţului Tulcea, în acest sens luându-se în considerare numărul de locuitori, dar şi potenţialul economic şi perspectivele de dezvoltare.

Oraşul Măcin este aşezat pe un platou terasă, străjuit în partea de nord-est de vârful Suluc, la sud-est de carierele de piatră de la Iacob-Deal şi Turcoaia, la nord-vest de culmea Urliga, iar la vest de Dunărea Veche.

Localitatea este situată în partea de sud-est a României, în partea de nord-vest a judeţului Tulcea, la 15 de kilometri de municipiul Brăila, 40 de kilometri de municipiul Galaţi şi la 80 de kilometri de municipiul Tulcea.

La nord, oraşul Măcin se învecinează cu comuna Jijila, la vest, cu comuna Smârdan şi fluviul Dunărea, în sud se află comuna Carcaliu, iar în sud-est este poziţionată comuna Greci.

Căi de acces

Cu maşina: 

În funcţie de localitatea de plecare sunt mai multe trasee prin care se poate ajunge la Măcin.

Din Bucureşti sunt mai multe variante:
Bucureşti – Măcin varianta 1 – pe autostrada A2 până la Drajna, apoi pe E584 spre Slobozia, Brăila, trecere cu bacul spre Smârdan, iar apoi pe E87 până la Măcin.

Bucureşti – Măcin varianta 2 – pe autostrada A2 până la Drajna, apoi pe E584 până la Slobozia, apoi spre podul peste Dunăre de la Giurgeni – Vadul Oii pe E60 (DN2A) până la Hârşova, apoi pe DN22A până la intersecţia cu DN22D, apoi DN22D până la Măcin.

Bucureşti – Măcin varianta 3 – pe E85 pe traseul Urziceni – Buzău, apoi pe DN2B până la Brăila, trecere cu bacul spre Smârdan, iar apoi pe E87 până la Măcin.

Cu trenul:
Cea mai apropiată gară de oraşul Măcin este Gara Brăila. De acolo se ia microbuzul către Măcin, cursa Brăila – Tulcea.

Cu microbuzul:
Sunt curse de microbuz către Măcin din: Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Brăila, I.C. Brătianu (după trecere Dunării la Galaţi).


Oraşul Măcin reprezintă un nod de legătură între Dobrogea şi Muntenia, asigurând accesul către judeţul Brăila prin punctul de trecere cu bacul de la Smârdan.

De asemenea, oraşul Măcin reprezintă un nod de legătură între Dobrogea şi Moldova, asigurând accesul către judeţul Galaţi, prin punctul de trecere cu bacul de la I. C. Brătianu.

Totodată, prin poziţia sa geografică, oraşul Măcin se află la răscrucea unor importante drumuri de legătură din ţinutul dobrogean, permiţând accesul către Tulcea (şoseaua E87) şi Constanţa.

Relieful oraşului Măcin se compune din trei forme principale: Munţii Măcinului, câmpia marginală şi Lunca Dunării.

În localitatea Măcin funcţionează o parte a Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului.

Populaţia oraşului Măcin

Cu o populaţie de 8.245 de locuitori, potrivit recensământului realizat în 2011, majoritatea celor care locuiesc în oraşul Măcin sunt români (84,55%). Există, însă, în Măcin, şi locuitori de alte etnii, principalele minorităţi fiind cea romă (3,89%) şi cea turcă (2,35%).

În ceea ce priveşte religia locuitorilor din oraşul Măcin, aceştia sunt în mare parte ortodocşi (88,43%), dar există şi o minoritate de musulmani (2,51%). Pentru 8,54% din populaţie, nu este cunoscută apartenenţa confesională.

Ce mai poți vizita

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Află mai multe!