Odată ce turiştii ajung în oraşul Măcin, indicatoarele către cetatea Arrubium nu au cum să nu le atragă atenţia. Cea mai uşoară cale de acces este din centrul localităţii spre periferia orașului, pe strada Democrației.
Aşadar, în partea de nord-vest a oraşului se văd şi în prezent ruinele cetăţii Arrubium. Deşi numele este de origine celtică, nu s-a găsit nicio mărturie care să ateste prezenţe celtice în această zonă.
Castrul roman Arrubium, ale cărui ruine se situează pe teritoriul oraşului Măcin, este atestat documentar pentru prima dată în jurul anului 100 e.n., în două diplome militare.
Ulterior, existenţa castrului roman a fost prezentată şi în alte patru documente istorice: Tabula Peutingeriana, hartă întocmită de un autor anonim, cel mai probabil în perioada 260 – 271 e.n.; Itinerarium Antonini, scris în anii 212 – 218 e.n., forma ajunsă la noi datând din timpul împăratului Diocleţian (284 – 305), în care sunt indicate cetăţile romane de pe malul drept al Istrului (Dunării), de la Turtucaia până la vărsarea în Marea Neagra; Notitia Dignitatum, din primul sfert al secolului V, care conţine o listă a funcţiilor militare şi civile din răsăritul şi apusul Imperiului Roman; şi Cosmographia, o descriere a lumii făcută în secolul al VII-lea de un geograf din Ravenna.
Situat pe un promontoriu înalt pe malul Dunării, la o margine a oraşului Măcin, castrul roman Arrubium a fost locul unde au staţionat o serie de detaşamente militare şi unităţi de cavalerie. Un stâlp miliar din vremea împăratului roman Diocleţian dovedeşte refacerea drumului ce lega cetatea de alte centre din provincie. Cetatea şi-a încetat funcţia urbană în secolul al VII-lea, iar în secolele X – XI, pe promontoriu, s-a constituit o aşezare medievală timpurie.