Cetatea Troesmis – Turcoaia

Nu departe de oraşul Măcin, un alt obiectiv turistic atrage atenţia vizitatorilor: cetatea Troesmis.

Troesmis, situată în nord – vestul Dobrogei, pe malul braţului Măcin al Dunării, la o distanţă de 3 kilometri de localitatea Turcoaia, a fost ridicată de romani pe locul unei cetăţi getice.

Troesmis a fost, de-a lungul întregii perioade antice, un important punct strategic, cea mai veche menţiune a sa fiind în Ponticele lui Ovidius. Ulterior, aşezarea a fost menţionată de Ptolemeu ca fiind un lagăr al legiunii a V-a Macedonica.

În jurul anului 100 e.n., cetatea Troesmis a ajuns un centru militar roman, dezvoltându-se astfel o aşezare civilă unde s-au stabilit meşteşugari şi negustori.

În perioada Dominatului (care a început după încheierea crizei din 235 – 284 și a durat până la asediul Constantinopolului și colapsul Imperiului Roman de Răsărit din 1453), pe locul vechii cetăţi a fost ridicat un nou sistem defensiv compus din două fortificaţii de mai mici dimensiuni.

Refăcută în timpul împăratului Iustinan, cetatea Troesmis şi-a pierdut funcţia urbană în prima jumătate a secolul al VII-lea.

Zona a început să fie locuită din nou în secolele X – XI, fapt menţionat în documentele vremii şi confirmat de descoperirile arheologice.

Ruinele cetăţii nu au fost cercetate pe întreaga lor suprafaţă, dar au fost scoase la iveală trei valuri de apărare, un canal, doua apeducte, turnuri în formă de potcoavă la colţuri, doua bazilici creştine şi zidurile mai multor edificii. Primele cercetări arheologice ale sitului Troesmis s-au desfăşurat în anii 1860, 1865 – 1868, când împăratul Napoleon III a trimis în Dobrogea, cu acest scop, o misiune arheologică franceză.

Accesul în cetatea Troesmis se poate face pe drumul derivat din şoseaua Tulcea – Măcin (DN22D).

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Află mai multe!