Mănăstirea Celic Dere

Lăsând Măcinul în spate, turiştii îşi pot continua vacanţa vizitând mănăstirea Celic Dere, situată la 28 de kilometri de Tulcea, între satele Poşta şi Teliţa, pe valea Cilicului.

Autobuzele din Tulcea – Cataloi – Teliţa au staţie chiar în faţa mănăstirii Celic-Dere, astfel că accesul către lăcaşul de cult este facilitat.

manastirea-celic-dere

Lăcaşul de cult a fost întemeiat între anii 1841 – 1844 de Athanasie Lisavenco, arhimandrit, şi Paisie, schimonah, ca mănăstire mixtă. Apoi, vreme de 10 ani, mănăstirea fost părăsită şi distrusă în timpul Războiului Crimeei. În 1846, călugărilor li s-a construit un schit la Cilicul de Jos – actuala mănăsire Saon -, iar mănăstirea Celic a răman pentru călugăriţe.

Mănăstirea seamănă cu un sat cu gospodării împrăştiate, având chiar şi un muzeu, organizat în fostul atelier de pictură religioasă şi de ţesut covoare, unde se găsesc, printre altele, mai multe exemplare de carte veche românească.

De asemenea, în curtea mănăstirii se află o moară de vânt, considerată monument de arhitectură.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Află mai multe!