Cea de-a treia mănăstirea, care completează triunghiul celor trei lăcaşuri de cult din Dobrogea (Cocoş – Celic-Dere – Saon), cunoscute de turiştii români şi străini, este Saon, care se află la o distanţă de 11 kilometri spre Niculiţel, din localitatea Tulcea.
Mănăstirea Saon a fost fondată în anul 1846, în timpul stăpânirii otomane, prin plecarea unor călugări de la mănăstirea Celic-Dere. Drept urmare, cei veniţi la Saon au ridicat aici câteva chilii din chirpici şi un Paraclis ca metoc al mănăstirii Celic-Dere.
La Manastirea Saon, în biserica mare, sunt adăpostite părticele din moaştele sfinţilor Vichente, Maxim Grecul, Inochentie mitropolitul, Epictet preotul si Astion monahul, racla cu acestea fiind tot timpul expusă închinării pelerinilor.
De asemenea, aici se mai găsesc bucăţi din veşmintele care au aparţinut Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, cuvioasei Parascheva şi sfântului Grigorie Decapolitul, dar şi o bucăţică din lemnul Sfintei Cruci.
Din anul 1930, Saonul s-a tranformat în mânastire de maici.
Maicutele nu se ocupă numai de mănăstire, ci şi de creşterea păunilor, lăcaşul de cult impresionând, aşadar, şi prin penajul foarte colorat şi bogat al păsărilor.