Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Trei zile la Măcin

Aflat în Sud-Estul României, în partea de nord-vest a judeţului Tulcea, la 15 de kilometri de municipiul Brăila, 40 de kilometri de municipiul Galaţi şi la 80 de kilometri de municipiul Tulcea, într-o zonă aparent izolată din România, împrejurimile orașului Măcin oferă o mulțime de posibilități de petrecere a timpului liber, dacă dorești să scapi de aglomerație și ești un iubitor al naturii. Acest ultim colț de rai este exact ceea ce ai nevoie.

Practic, este singurul oraș din România unde aveți Dunărea și muntele în același spațiu, ajungând „la mare” și „la munte” în același timp.

Munții Măcinului, cei mai vechi munți din România și printre cei mai bătrâni din Europa, cu pante domoale și vârfuri de mică înălțime, peisajele unice de stepă la baza versanților, urmate de păduri de gorun, mojdrean și stejar pufos ajungându-se la tufișuri pe culmi și stâncării, apoi pajiști de stepă cu aspect de gol alpin, sunt numai buni de drumeție, mountain bike sau călărie.

Cel mai înalt punct este Vârful Țuțuiatu (Greci), care are o înălțime de 467 de metri și care este culmea întregului podiș dobrogean. Peisajul munților este presărat cu monoliți erodați care pot lua diferite forme, în funcţie de imaginaţia celor care vizitează zona.

În funcție de perioada de vizitare aleasă, poți vedea diverse frumuseți ale naturii. Primavara poți întâlni pe traseele din jurul comunei Greci poieni de ghiocei iar pe la începutul lui mai bujorul românesc, specie rară, ocrotită de lege în România.

Uriașele formațiuni granitice, panorame vaste de pe creastă, plantele întâlnite, animalele, unele unicat cum ar fi țestoasa dobrogeană, fac ca traseul Culmea Pricopanului să fie unul spectaculos. La baza muntelui pe acest traseu ajungem și la un loc plin de poveste numit de localnici „Fântâna de Leac” și la Mănăstirea Izvorul Tămaduirii”.
Pentru iubitorii de călărie, padocul de la Cerna dispune de cai și echipamentul necesar practicării acestui sport. Traseul propus cu urcușuri și coborâșuri domoale, străbate poieni de stepă cu stâncării, iar panoramele largi asupra depresiunii Cerna îl fac de neuitat.

Nu puteți veni la Măcin fără să vedeți cele trei cetăți antice Arrubium, Dinogeția și Troemsis. Chiar dacă pentru unii sunt doar o mulțime de pietre care nu pot mișca inima, ar trebui să vă gândiți la poveștile pe care aceste prietre le-au văzut și pe care ar putea să le spună. Ar fi fascinante!

După un drum așa de solicitant pe la cetăți, odihna poate fi activă printr-o degustare de vinuri la Crama Dobrogeană şi Pivniţa lui Terente din orașul Măcin care figurează deja în circuitul turistic, oferind doritorilor degustări de vinuri din soiuri româneşti şi internaţionale obţinute din viile de la Carcaliu şi Cerna.

Pe drumul ce leagă Măcinul de Brăila întâlnești Balta „Piatra Fetii” unde fauna și flora este foarte bogată. Dacă vă nimeriți atunci când nuferii sunt deschiși puteți admira o mare albă formată din mii de astfel de flori.
O vizită a orașului Măcin unde se pot vizita Mănăstirea Arrubium, Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” sau Biserica bătrână, Geamia Mestan Aga, ctitorită de Hagi Berbe Ahmet, în anul1860, pot încheia traseul dumneavoastră.

2 răspunsuri

  1. În orașul Măcin este o pensiune decentă.

    Sunt și în Greci câteva unități de cazare.

    În Cerna în schimb, din câte știu, nu ai unde să te cazezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Află mai multe!