Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.
Foto: Dan Staicu

Traseul tematic Povestile Macinului

Marcaj Traseu: Cerc albastru
Lungime: 6 km

Acest traseu este unul de dificultate medie care poate fi urmat de toate categoriile de turiști. Traseul pornește din localitatea Greci, parcurge parcul pe Valea Racova, urcă pe Dealul cu Drum spre vârful Cartalu și continuă spre vârful Călcata, coborând pe Valea Carabalu în localitatea Greci.

Traseul tematic evidențiază diferențele dintre tipurile mari de habitate din parc, dintre zonele unde activitatea umană este redusă și zonele antropizate unde s-au desfășurat activități de exploatare a granitului în trecut. Întâlnim specii de flora și faună de importanță europeană precum: Milițeaua dobrogeană, Stânjenel de stâncă, Garofița pitică, Țestoasa dobrogeană, Gușterul dobrogean, Balaurul dobrogean.

Descrierea punctelor de pe traseu:

  1. Pentru început primim câteva informații generale: o scurtă istorie a Dobrogei și date despre zona Măcinului și peisajele superbe de aici.
  2. A doua plachetă ne oferă informații despre cum se poate adapta un arbore la condițiile climatice cam aspre ale Dobrogei- căldura mare, precipitații puține și un strat de sol subțire.
  3. La punctul 3 întâlnim o scurta istorie a evoluției peisajului, într-un loc ce oferă o panoramă frumoasă.
  4. La punctul 4 descoperim câteva dintre secretele plantelor din PNMM, care pentru a supraviețui în condiții de ariditate are mici secrete pentru adaptare.
  5. Aici întâlniți Rezervația Moroianu, unde întâlnim specii de flora extrem de variate, unele foarte rare și câteva flori ,,venite,, din Caucaz, Iran sau Asia Mica.
  6. La punctul 6 aflam detalii despre câteva specii de animale din PNMM. Dacă o sa fiți atenți la urmele și indiciile din descrierea acestora poate o sa le vedeți sau o sa le auziți pe toate pe traseu.
  7. La punctul 7 o să aflați ceea ce puțini știu: în Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ.

Galerie foto

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Află mai multe!